VENERANDA FABBRICA DEL DUOMO TICKET OFFICE AND GIFT SHOP

VENERANDA FABBRICA DEL DUOMO TICKET OFFICE AND GIFT SHOP

The project for the ticket office and gift shop for the Veneranda Fabbrica del Duomo satisfies the brief which was to combine the two functions within the Sala delle Colonne. The resulting design targets and enhances the experience of entering the monument. At the entrance visitors are introduced to the theme by means of a description of the history of the extraction and carving of the blocks of marble with its characteristic pink veining which came from the Candoglia quarry and was used in the construction of the cathedral. The Sala delle Colonne offers visitors a totally immersive experience and strives to wholly integrate the architecture of the space. In the central aisle low display elements are arranged in a row and follow the focus dictated by the double row of neo-classical pillars thus referencing the barges used on the canals to transport the marble. On one side a large-scale display wall echoes the geometric pattern of the arches in the room, a rhythm of filled followed by hollow is dictated by display alcoves housing gift items from the shop. The overall result is a functional space which cleverly tells the story of Milan Cathedral. The project was completed in collaboration with Slow Wood who was in charge of producing and engineering the furnishings.

Info

  • Date : 29.09.2017
  • Location : Sala delle Colonne, Duomo di Milano